General, Noticies

Manifest contra la LGTBIfòbia en l’esport

Avui 19 de febrer se celebra el día contra la LGTBIfòbia en l’esport i la UE Castellar s’adhereix un any més a la campanya de l’Ajuntament de Castellar, “Xiulem fora de joc a l’LGTBIfòbia”.

Aquest és el manifest institucional :

Cada 19 de febrer es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’Esport amb la finalitat de rebutjar la discriminació que pateixen aquestes persones al món de l’esport. Es pretén donar visibilitat i normalitat a les persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI que practica, o no, de manera professional activitats esportives. Es commemora aquest dia perquè és la data de naixement de Justin Fashanu, futbolista de 37 anys que es va suïcidar a Londres a causa de les pressions rebudes des que el 1990 declarés la seva homosexualitat al diari The Sun. Aquest fet va marcar un abans i un després en el món de l’esport i ha servit per conscienciar sobre la irrellevant que hauria de ser per a la societat l’orientació sexual dels esportistes, que haurien de ser valorats per les fites i els èxits aconseguits i no per altres. motius.

Diferents estudis i estadístiques oficials demostren que continuen actituds masclistes i LGTBIfòbiques a l’àmbit esportiu en la nostra societat i que una de les grans dificultats és l’escassa visibilitat de referents LGTBI en molts esports, especialment en les que més públic espectador reuneixen. Això pot contrastar amb la dada que els delictes d’odi per orientació sexual o identitat de gènere són un dels més denunciats, destacant lamentablement els realitzats en camps i espais esportius.

A mode d’exemple podem destacar personalitats com Víctor Gutiérrez (waterpolista); Mapi León, Lola Gallardo, Ali Krieger, Ashlyn Harris i Megan Rapinoe (futbolistes); Javier Raya (patinador); Tyler Dunnington (jugador beisbol); Vanessa Caballero i Joana Pastrana (boxejadores); Sue Bird (jugadora de bàsquet), Martina Navratilova (tenista); Michael Sam (futbol americà), Kike Sarasola (genet) ; Thomas Daley (saltador trampolí) o Jesús Tomillero (àrbitre), que han contribuït a visibilitzar a les persones LGBTI a l’esport i han denunciat les seves vivències discriminatòries en les seves trajectòries professionals.

Per aquest motiu ens totes les entitats esportives, l’Ajuntament de Castellar del Vallès, i el conjunt de la societat castellarenca ens compromentem en potenciar l’esport com a eina de transformació i mecanisme d’intervenció per construir una societat més justa, inclusiva i fraterna, en denunciar i penalitzar socialment els comportaments LGTBIfòbics, masclistes, xenòfobs i discriminatoris en l’àmbit de l’esport, en acabar amb qualsevol expressió de violència ja sigui física o verbal en els espais esportius, els camps de joc, grades, per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere, en equiparar el reconeixement públic de les dones esportistes  respecte als homes esportistes i fomentar els esports mixtes, en garantir la pràctica esportiva de les persones trans* i intersexuals d’acord al seu gènere sentit, protegint els seus drets i la seva intimitat i en reconèixer i situar la diversitat afectiva sexual i de gènere com elements enriquidors en l’àmbit de l’esport.

Refermem aquests compromisos per a la consecució d’un objectiu final, l’accés a l’esport de persones diferents en igualtat de condicions, com activitat que ens apodera, millora la nostra vida, ens ensenya a relacionar-nos i enriqueix la societat amb els seus valors.

Des de Castellar del Vallès ens adherim a aquesta jornada i rebutgem tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives. Condemnem les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat, perquè volem construir i practicar esport i activitat física amb llibertat, sense discriminació ni cap tipus de violència per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Castellar del Vallès, 19 de febrer de 2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.